Vaja ENRAS

PGD Ljutomer/ 15 septembra, 2019/ Aktualno

V soboto 14.09.2019 smo se člani PGD Ljutomer udeležili skupne vaje  ENRAS na ICZR Ig. Skupaj z drugimi enotami GEŠP ter z Hrvaškimi kolegi smo se usposabljali za zagotavljanje ustreznega usklajevanja in varne intervencije v primeru nesreče z jedrsko ali radiološko nesrečo.

Usposabljali smo se na treh delovnih točkah, kjer so nam pripadniki ENRAS pripravili kar zanimive in seveda resne  (prave vire sevanja) točke. Tako je na primer na eni točki bilo prikazano izlitje jedrske tekočine iz sodov, na drugi točki je bila delovna nesreča z požarom kjer sta delavca zapustila laboratorij, znotraj laboratorija pa je bila naprava katera seva, na zadnji tretji točki pa je bil primer prometne nesreče z vozilom kateri prevaža jedrsko snov. V vozilu sta bile tudi dve osebi, zadaj v kombiju pa škatle z jedrsko snovjo. Na vseh točkah smo pod nadzorom inšturktorjev ENRAS, gasilskih inštruktorjev na IG-u ter drugih sodelujočih skupinah kateri sodelujejo v projektu ENRAS, skupaj z drugimi enotami GEŠP ter čezmejne enote iz Hrvaške uspešno reševali.

V projektu ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) smo enote GEŠP katere bodo razvijale čezmejne storitve na področju zagotavljanja varnosti v primeru  jedrske ali radiološke nesreče. Cilj tega projekta je krepitev mednarodnega sodelovanja med enotami, ki delujejo na področju samega varovanja, za boljše učinkovitejše reševanje in intervencijo v aprimeru tovrstnih nesreč. Zagotavljati tudi povečanje usposobljenosti in znanja ter vzpostavitev pravega sistema za varno posredovanje na čezmejnem območju.