V soboto, 4.7.2020 smo se ob 9. uri pred GD Ljutomer zbrali mladi gasilci in mentorji na dvodnevnem 1. taboru gasilske mladine in mentorjev PGD Ljutomer.

Zbrane v postroju sta  pozdravila častni poveljnik GZ Ljutomer in dolgoletni predsednik društva tov. Stanislav Hunajdi Striček in poveljnik PGD Ljutomer tov. Dušan Hunjadi.

Razdeljeni v dve skupini – Fantje in Dekleta – smo se pridružili mentorjem pri dopoldanskih delavnicah.

V delavnici Prve pomoči sta mentorici Mateja in Tadeja predstavili avtomobilski komplet za prvo pomoč, pojasnili čemu so namenjeni pripomočki v njem ter mladim pokazali postopek za namestitev nezavestnega v stabilni bočni položaj. Še prej smo se naučili tudi preveriti življenjske znake pri ponesrečenem oz. nenadno obolelem. Vsebino kompleta pa smo takoj tudi preizkusili, saj  si je eden izmed tabornikov zaradi neprilagojene hitrosti na asfaltu odrgnil koleno in komolec.

V delavnici spoznavanje gasilskih vozil in opreme  je mentor Dominik pokazal, kaj vse v sebi skriva  TRV 2D, mentor Dušan pa je pokazal, kako od blizu izgleda izolirni dihalni aparat, iz česa vsega je sestavljen ter mladim dovolil, da smo si nadeli obrazno masko, preostali deli IDA pa so za nas bili pretežki in smo jih samo opazovali.

Malo pred 12. uro smo se zbrali na trati za gasilskim domom, kjer smo poslušali, kako glasna je gasilska sirena. Pogovorili smo se o tem, zakaj se oglasi vsako 1. soboto v mesecu ter o tihem načinu alarmiranja gasilcev, ki je sedaj v uporabi.

Po kosilu smo se z nahrbtniki odpravili na pohod po Ljutomeru – delavnica veščina Preventivec. Po poti smo se pogovarjali o nevarnostih, ki na nas pretijo v prometu, naravi, doma, v šoli, v gasilskem domu,… ter sproti iskali načine, kako preprečiti, da se nam ali našim najdražjim zgodi nesreča.

Po povratku v GD smo si privoščili sadno malico in pijačo. Kmalu pa se nam je pridružil tudi tov. Oskar Neuvirt, ki nam je pripravil delavnice polne zabave, v katerih smo se učili tako mladi gasilci kot tudi mentorji. Za konec pa nas je tudi obdaril s knjigo Huda Liza, ki jo je napisal po dogodkih, ki so se mu zgodili, ko je bil še operativen gasilec.

Večerji je sledil Disco večer pod vodstvom mentorja Aljaža, nato umivanje ter kino pred spanjem.

V nedeljo, 5.7.2020 smo se prebudili ob 8. uri, se umili, preoblekli ter odbrzeli na zajtrk. Nato si je vsak oprtal svoj nahrbtnik, kamor smo si shranili sendvič, vodo in jabolko, ter se odpravili na novo delavnico v naravi – tokrat pohod v Babji Ložič, ki nam je odlično služil za spoznavanje vsebine veščine Naravoslovec/ gozdar. Poskrbeli smo, da za sabo nismo puščali odpadkov, po poti pa smo pobrali še kakšno stvar, ki ne sodi v naravo, ter jo odnesli s sabo domov v koš.

Po treh urah smo se vrnili v gasilski dom na kosilo.

Sledilo je malo počitka, nato pa smo razdeljeni v dve skupini izdelali plakata z vsebinama obeh veščin, in ju nato še predstavili drugi skupini ter mentorjem. Tako smo preverili in predstavili osvojeno znanje v teh dveh dneh.

Vseh 16 tabornikov si je prislužilo veščino Naravoslovec/gozdar, 8 od njih pa tudi veščino Preventivec – preostalim osmim pa do nje manjka še udeležba na gasilskem kvizu.

Sledilo je še okrepčilo in sproščeno druženje do odhoda s starši.