Zadnji oktobrski teden je v Prostovoljnem gasilskem društvu Ljutomer minil v pripravah na prenočitev mladine v našem gasilskem domu.

Že v torek smo se zbrali mentorji in mladinci v pripravah na sredino ustvarjalno delavnico s pionirkami in pionirji.

V sredo smo združili fante in punce ter dve uri preživeli v barvanju veder, izrezovanju okraskov za petkovo zabavo in, ker nam je ostalo še nekaj časa, smo se v postroju odpravili na bližnje otroško igrišče. Tam pa seveda živ-žav.

Četrtek smo mentorji pripravili in z izdelanimi dekoracijami okrasili dvorano v gasilskem domu.

Petek pa za res! Že pred predvideno peto uro popoldan so se naši mladi gasilci začeli zbirati v dvorani. S sabo so si prinesli vse potrebno za prenočitev v gasilskem domu. Ko smo se prešteli – zbralo se nas je kar 23 mladih gasilcev in 5 mentorjev – smo se razdelili na tri skupine in hop vsak na svoje delo. V pekovski delavnici so otroci pod vodstvom Aleksandre in Tadeje spekli okusne mafine in pripravili večerjo – mumije – hrenovke ovite z listnatim testom. V ustvarjalni delavnici so otroci izdelovali dekoracije za mafine pod vodstvom Mateje in mladincev Luka in Žane. V delavnici maske sta Sara in Aljaž naše gasilce spreminjala v čarovnice, zombije, kostkote in vampirje.

In ker smo gasilci, smo seveda morali dodati tudi gasilsko začimbo. Tako nam je Sara predstavila osebno zaščitno obleko gasilca in povedala, zakaj in kako se uporablja dihalni aparat. Pogovarjali smo se tudi o tem, kaj moramo storiti, če v hiši zagori. Nato pa smo to morali tudi v praksi izvesti, saj so nerodne čarovnice, ki so kuhale čarobni napoj za boljši spanec, po nesreči zažgale kuhinjo. Hitro smo se odpravili pred dvorano, se po stopnicah držeč se za notranjo ograjo spustili do pritličja, od tam pa pred gasilski dom na zbirno mesto. O vsem smo »obvestili« Center za obveščanje, ki nam je na pomoč poslal Lotmerške gasilce. Popolno zaščiteni in z dihalnimi aparati so se odpravili gasit, hkrati pa so rešili tudi našo mentorico Saro, ki smo jo »pozabili« v dvorani.

Po končani vaji je otroke pozdravil vodja intervencije Zvonko Polanič in jim na kratko povedal, kakšno delo so gasilci opravili. Sledila je še obvezna gasilska fotka, nato pa na večerjo. Našim gasilcem pa smo se zahvalili z okusnimi mafini in v en glas ugotovili, da v kolikor bi šlo za res, bi nas Lotmerški gasilci zagotovo rešili!

Sledila je večerna zabava, disco in karaoke z DJ Alijem. Ko smo zaradi mladih let le postali preutrujeni za ponočevanje, pa smo skočili v pižame, si umili maske z obraza in zobe, ter hop v posteljo za nočni kino. Risani film nas je zazibal v spanec.

Zjutraj so nas polne vtisov po zajtrku prišli iskat naši starši.